Šiemet Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis finansuojamoje storosios žarnos vėžio prevencinėje programoje dalyvavo net 17 tūkst. žmonių daugiau nei per tą patį laikotarpį pernai. Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) specialistai ragina ir kitus gyventojus nedelsti ir nemokamai pasitikrinti dėl šios klastingos ligos.

Imbieras – vertingas prieskonis ir efektyvus vaistas

2009-12-24

Poveikis. Imbierų šakniastiebiai ir iš jų pagaminti eteriniai aliejai dėl savo aromatingo kvapo ir pikantiško skonio skatina seilių ir skrandžio sulčių sekreciją bei žarnyno peristaltinius judesius, todėl pasižymi apetitą stimuliuojančiu ir virškinimą gerinančiu poveikiu. Atliekant eksperimentus su gyvūnais, po kelių savaičių imbierų vartojimo nustatytas padidėjęs skirtingų virškinimo fermentų, kaip antai žarnyno lipazės, sacharozės, maltazės, tripsino ir chimotripsino, aktyvumas. Imbierai, ypač jų sudedamoji dalis – gingeroliai, skatina išsiskirti tulžį.

Prieskoniai taip pat padeda apsisaugoti nuo opaligės, nes nustatyta, jog džiovintų imbierų vandeniniai ekstraktai (neturintys eterinio aliejaus) sumažino laboratorinių gyvūnėlių skrandžio sulčių sekreciją ir apsaugojo nuo tokių opų išsivystymą skatinančių veiksnių kaip druskos rūgštis, indometacinas, acetilsalicilo rūgštis (aspirinas) ir kt. Kadangi kai kurie imbierų sudėtyje esantys junginiai veikia kaip 5-HT3 histamino receptorių antagonistai, todėl prieskoniai veikia kaip antiemetikas.

Be visų minėtų savybių, džiovintų imbierų ekstraktas dar veikia antimikrobiškai, gali sunaikinti nematodų šeimos atstovus, moliuskus, sustabdyti rinovirusų dauginimąsi ir apsaugoti nuo šistosomatozės. Remiantis atliktomis klinikinėmis studijomis, geriamasis imbierų preparatas sumažino reumatinius nusiskundimus ir, blokuodamas ciklooksigenazę bei lipooksigenazę, mažino edemas ir slopino uždegimą.

Ajurvedos, arba tradicinės Indijos medicinos specialistai imbierais gydo migreną. Moksliškai taip pat įrodyta, jog, įdedant šiek tiek nevirtų imbierų į paruoštą maistą (dozę laipsniškai mažinant), apsisaugoma nuo migrenos priepuolių, o prasidėjus priepuoliui, skausmas nurimsta praėjus 30 minučių nuo imbierų pavartojimo (500–600 mg miltelių, subertų į vandenį), vėliau dar 3 arba 4 dienas tokios pat dozės skiriamos kas 4 valandas.

Naudojimas kulinarijoje. Indijoje ir kitose rytietiškose virtuvėse imbierai dažniausiai naudojami žuvies patiekalams gardinti. Indonezijoje, Kinijoje ir Japonijoje jie derinamas su sojų padažu ir česnakais bei dedami į mėsos, paukštienos, žuvies ir daržovių patiekalus. Tradiciniai kinų patiekalai, paruošti katilėlyje su išgaubtu dugnu, neįsivaizduojami be imbierų. Rusijoje ir kitose šalyse prieskonių dedama į gaiviuosius gėrimus kartu su gira ir medumi.

Dėl malonaus aromato švieži imbierai yra labiau vertinami už džiovintus. Verdant ar kepant maistą, imbierų dedama likus 20 minučių iki gaminimo pabaigos, ruošiant desertus ar padažus – likus 1–5 minutėms, o gaminant tešlą kepiniams jie maišomi iš karto su kitais ingredientais. Dėl intensyvaus skonio ir kvapo šį prieskonį reikia kruopščiai dozuoti.

Nuluptos ir sutarkuotos šviežių imbierų šaknys arba jų sultys, išspaustos česnakų spaudykle, dedamos į vaisių desertus, salotas (ypač obuolių ir/ar bananų, morkų, agurkų ar ryžių salotas), padažus (pvz., pomidorų padažą) bei marinatus. Prieskoniai yra dažni konservuotų kriaušių, marinuotų agurkų ir moliūgų ingredientai. Ruošiant mėsos patiekalus (ypač jautienos), daržovių patiekalus (pvz., raudonieji kopūstai ar salierų piurė), žuvies patiekalus (pvz., raudonasis ešerys), ryžių, krabų ir krevečių patiekalus, švieži nulupti ir riekelėmis arba šiaudeliais supjaustyti imbierai šiek tiek kartu paverdami.

Džiovintais, susmulkintais imbierais dažnai pagardinami saldūs kepiniai (imbieriniai sausainiai, imbieriniai pyragai, imbierinė duona, imbierinės bandelės), pudingai, rečiau – sriubos, padažai, žuvis, mėsa, ypač paukštiena, vaisių salotos ir kompotai. Tropiniuose kraštuose (pvz., Saudo Arabijoje, Jemene) imbierų dedama į kavą arba arbatą.

Imbierų sirupas populiarus gaminant vaisių desertus, marmeladus, padažus ir marinatus. Cukruoti imbierai, taip pat kaip ir švieži, naudojami duonos ir konditerijos gaminių pramonėje (pvz., gaminant imbierinį šokoladą ar imbierinę želė), o šokoladu padengti cukruotų imbierų gabalėliai laikomi itin gardžiu saldumynu. Imbierų ir apelsinų žievelių džemas (dar vadinamas „chow-chow“) yra populiarus ne tik Kinijoje, bet ir Anglijoje. Prieskonių eterinis aliejus naudojamas alkoholinių gėrimų, daugiausia likerių, gamyboje bei saldainių pramonėje.

Gerai žinomas visame pasaulyje, ypač anglosaksų šalyse, imbierinis alus gaminamas iš fermentuotų imbierų ekstraktų. Nevirtas imbierinis alus (angl. gingerade) gaminamas distiliuojant komerciniu būdu pagamintą imbierinį alų su karbonatų turinčiu vandeniu. Tokiame aluje alkoholio yra apie 2 proc. Imbierinis limonadas (angl. ginger ale) – tai nealkoholinis gėrimas, pagamintas iš imbierų koncentrato, citrinų ir kitų vaisių sulčių, ankštinių pipirų ekstrakto bei putojimą skatinančių medžiagų. Angliška imbierinė duona kepama iš kvietinių dribsnių, sviesto, kiaušinių, imbierų, cinamonų, gvazdikėlių bei medaus.

Tinka vartoti su: sūriuose patiekaluose kartu su juodaisiais pipirais, čili pipirais, gvazdikėliais, kalendromis, kmynais, česnakais, svogūnais, paprikomis ir sojų padažu, o desertuose kartu su kardamonais, cinamonais ir citrusiniais vaisiais.

Kiti naudojimo būdai: imbierų eterinis aliejus naudojamas parfumerijos pramonėje kaip „sunkių“ rytietiškų kvepalų ar vonios prausimosi priemonių komponentas.

Imbierinio pyrago riekelės (ypač tinka kalėdiniam stalui)

250 g sviesto, 250 g cukraus, 6 kiaušiniai, 250 g smulkintų lazdynų riešutų, 250 g tarkuoto karčiai saldaus skonio šokolado, 100 g miltų, 100 g mažais kubeliais supjaustytų cukruotų imbierų, 250 g konditerinio cukraus, vienos citrinos sulčių.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros. Dideliame dubenyje sumaišykite sviestą, cukrų ir kiaušinius iki purios masės. Suberkite lazdynų riešutus, šokoladą ir miltus, o pačioje pabaigoje – imbierus. Sviestu ištepkite kepimo skardą ir paskleiskite pyrago masę 2 cm storio sluoksniu. Kepti reikia apie 25 minutes, tačiau, prieš išimdami iš orkaitės, patikrinkite, ar pyragas jau iškepęs, įsmeigdami dantų krapštuką. Dar karštą pyragą supjaustykite keturkampiais arba trikampiais gabalėliais ir palikite atvėsti, po to juos ištepkite glajumi, pagamintu iš konditerinio cukraus ir citrinų sulčių. Prieš valgant palaikykite imbierinio pyrago riekeles 1–2 savaites sandariai uždarytame skardiniame inde.

Naudojimas medicinoje

Augaliniai preparatai: Zingiberis rhizoma, imbierų šakniastiebiai, kurių sudėtyje yra ne daugiau 15 ml/kg eterinio aliejaus.

Indikacijos: imbierai vartojami gydyti virškinimo sistemos sutrikimams, apetito stokai, pykinimui, kinetozėms (pvz., jūros ligai arba pykinimui važiuojant automobiliu) bei po nedidelių chirurginių procedūrų pasireiškiančiam pykinimui. Vienkartinė vaistinio preparato dozė svyruoja nuo 0,3 iki 1,5 g, o dienos dozė lygi 2–4 g džiovintų imbierų šakniastiebių arba ekvivalentiškomis proporcijomis paruoštų preparatų. Vartojimui iš karto tinkami yra maltų imbierų milteliai arba tinktūra (20–30 lašų sumaišyti su šiek tiek vandens ir gerti likus pusvalandžiui iki valgio), taip pat į kitų preparatų sudėtį įeinantys prieskonių ekstraktai. Norint numalšinti kinetozės simptomus, 0,5–2 g imbierų miltelių vartojami 30 minučių prieš kelionę ir 0,5–2 g kas 4 valandas jos metu. Imbierai rekomenduojami gydymo citostatikais metu pasireiškiančiam pykinimui ir vėmimui slopinti. Be to, eterinis aliejus vartojamas kaip vaistų nuo kosulio sudedamoji dalis.

Liaudies medicinoje imbierai padeda malšinti skrandžio skausmą, gydyti dismenorėją ir kraujo sistemos sutrikimus. Imbierų tinktūrą galima vartoti išoriškai sergant reumatinėmis ligomis arba esant raumenų patempimui. Eterinis aliejus, sumaišytas su riebios konsistencijos medžiaga (pvz., 5 lašeliai aliejaus 100 g sviesto), vartojamas kaip kosulį slopinantis išorinis tepalas. Imbierinis karštas vynas (5 šviežių imbierų šakniastiebių riekelės, pusės citrinos sultys, taurelė raudono vyno, medaus ir karšto vandens) yra populiarus namų vaistas nuo gripo infekcijos vidutiniškai karščiuojant.

Pilnas straipsnis išspausdintas žurnale „Farmacija ir laikas“, 2009 m.

 

© 2006 Visos teisės saugomos.